Helsingin Sanomissa on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua pysäköinnistä sen jälkeen, kun muutamien kaupungin liikuntapaikkojen pysäköintialueet muuttuivat syyskuussa maksullisiksi. Pysäköintiä alueilla valvoo yksityinen yritys.
Liikuntapaikkojen pysäköintijärjestely ei ole harvinaisuus. Yksityiset pysäköinninvalvojat valvovat jo useita alueita, jotka mielletään julkisiksi paikoiksi: liikuntapaikkojen lisäksi monien sairaaloiden ja terveyskeskusten, huoltoasemien ja kauppakeskusten pysäköintialueita.
Perustuslain perusteella kiinteistönomistaja tai -haltija voi itse päättää omistamansa alueen pysäköinninvalvonnasta. Kiinteistönomistaja voisi saada myös kunnallisen pysäköinninvalvojan valvomaan yksityistä aluettaan, mutta useimmissa kaupungeissa kunnalliset pysäköinninvalvojat siirtyvät yksityisalueille vain harvoin, jos resursseja riittää.
Yksityistä pysäköinninvalvontaa tarvitaan myös koska kunnallista pysäköinninvalvontaa ei ole kaikkialla. Pysäköintivirheitä tehdään jatkuvasti, ja yhä useammalla alueella parkkipaikkoja on vähemmän kuin niiden käyttäjiä.
Yksityinen pysäköinninvalvonta tuo usein kiinteistölle taloudellisia etuja. Maksullisesta pysäköinnistä saaduilla tuloilla huolehditaan parkkialueiden kunnosta. Lisätulot vähentävät painetta nostaa alueen palveluiden muita käyttömaksuja.
Lisäksi yksityinen valvonta pystyy usein tarjoamaan kokonaisvaltaisempaa ja tehokkaampaa palvelua kuin kunnallinen. Yksityisen toimijan on mahdollista räätälöidä palveluitaan kiinteistön omistajan toiveiden mukaan. Yksityinen yritys pystyy valvonnan lisäksi esimerkiksi operoimaan maksullista pysäköintiä ja tarjoamaan kiinteistöille ratkaisuja pysäköintilupien digitaaliseen hallinnoimiseen. Tällaiselle palvelulle on kasvava tarve.
Yksityiselle pysäköinninvalvonnalle on laaja yhteiskunnallinen tilaus. Pysäköinninvalvontayrityksillä on tuhansia valvottavia kohteita eri puolella Suomea.
Sekä yksityisen että kunnallisen pysäköinninvalvonnan tarkoitus on varmistaa, että autoilijat pysäköivät sääntöjen mukaan. Silloin parkkipaikat vapautuvat niiden autoilijoiden käyttöön, joilla on oikeus pysäköintiin.
Yksityinen valvontamaksu on luonteeltaan sopimukseen perustuva sopimussakko, eikä julkisen vallan käyttöä. Oikeusministeriö on vuonna 2021 antamassaan lausunnossa todennut, että kansalaisten oikeusturva ei vaarannu yksityisten pysäköinninvalvontayritysten vuoksi.
Yksityinen pysäköinninvalvonta myös työllistää niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Viime vuosina alalle on palkattu jatkuvasti lisää henkilöstöä samaan aikaan, kun monella muulla toimialalla henkilöstöä on irtisanottu.
Lisätietoja:
Christian Metsäranta
SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja
christian.metsaranta@spaty.fi